Programări

tel:021/9672

Rezultatul acţiunilor de control tehnic în trafic din anul 2005

Inspectorii Registrului Auto Român au verificat în trafic anul trecut, la nivelul judeţului Cluj, 2300 de vehicule, şi au constatat la 64,2% dintre acestea diferite neconformităţi (de natură tehnică sau legate de acte). Din cele 1.477 de vehicule cu probleme, în 355 de cazuri s-a luat măsura reţinerii certificatului de înmatriculare deoarece maşinile prezentau defecţiuni cu pericol iminent de accident (proasta funcţionare a sistemului de frânare, starea necorespunzătoare a mecanismului de direcţie). Aceeaşi măsură de reţinere a certificatului de înmatriculare s-a luat şi pentru alte vehicule la care s-a constatat depăşirea normelor de poluare, starea necorespunzătoare a pneurilor, dovadă de efectuare a inspecţiei tehnice periodice expirată/falsă sau modificări neomologate aduse vehiculului. Redobândirea certificatelor de înmatriculare reţinute în urma controalelor tehnice în trafic va fi posibilă numai după efectuarea, la reprezentantele Registrului Auto Român, a unei inspecţii tehnice.
La nivelul întregii ţări, pe parcursul anului trecut au fost controlate în trafic 51.879 vehicule, dintre care la 68% au fost constatate diverse nereguli şi 3.400 prezentau defecţiuni cu pericol iminent de accident. În funcţie de procentajul de respingere pe categorii, autoturismele (80%), autoutilitarele (71%), autovehiculele speciale (69%) şi microbuzele (62%) sunt vehiculele cu cele mai multe abateri de la reglementările în vigoare. De asemenea, s-a constatat că 80% din vehiculele mai vechi de 15 ani au probleme, 74% din cele cu vechime de 11-15 ani, 50% din cele cu 4-5 ani vechime şi 42% dintre vehiculele cu vechime mai mică de 3 ani.
Important de reţinut este faptul că rezultatele controalelor desfăşurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte R.A.R. – Poliţie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecţiuni.

Comunicatul de presă a fost publicat în data de 21/02/2006