Programări

tel:021/9672

Rezultatele controalelor tehnice în trafic din anul 2005

Inspectorii Registrului Auto Român au verificat în trafic, pe parcursul anului trecut, 51.879 de vehicule în toată ţara, şi la 68% dintre acestea au constatat diverse neconformităţi (de natură tehnică sau legate de acte). Posesorii de autoturisme par a fi cei mai neglijenţi atunci când vine vorba de starea vehiculului cu care circulă, asta pentru că patru din cinci maşini oprite (80%) au avut probleme. În funcţie de procentajul de respingere pe categorii, autoutilitarele (71%), autovehiculele speciale (69%), microbuzele (62%) şi autobuzele (52%) sunt vehiculele cu cele mai multe abateri de la reglementările în vigoare.
Din totalul de vehicule oprite în trafic de echipajele mixte ale Registrului Auto Român şi Poliţiei Rutiere, pentru aproape 3.400 s-a luat măsura reţinerii certificatului de înmatriculare, deoarece prezentau defecţiuni cu pericol iminent de accident (proasta funcţionare a sistemului de frânare, starea necorespunzătoare a mecanismului de direcţie). La celelalte s-au constatat neconformităţi mai puţin grave în ceea ce priveşte securitatea rutieră:
– proasta funcţionare a dispozitivelor de iluminare şi semnalizare – 49%
– lipsa dotărilor (centuri de siguranţă, triunghi reflectorizant, trusă medicală, stingător incendiu, ideograme şi ciocănele de spart geamul la vehiculele de transport public persoane) – 35%
– starea necorespunzătoare a şasiului, caroseriei sau cabinei – 27%
– depăşirea normelor de poluare – 10.199 vehicule alimentate cu benzină şi 2.272 vehicule cu motor diesel (s-a reţinut certificatul de înmatriculare)
– starea necorespunzătoare a pneurilor – 20% (s-a reţinut certificatul de înmatriculare)
– neconformităţi din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecţiei tehnice periodice (ITP expirat sau falsificat) – 5,5% (s-a reţinut certificatul de înmatriculare)
– modificări neomologate – aplicarea de folii sau tratamente pe parbriz şi geamuri laterale, care modifică semnificativ transparenţa acestora; modificarea categoriei de folosinţă (s-a reţinut certificatul de înmatriculare).
Redobândirea certificatelor de înmatriculare reţinute în urma controalelor în trafic va fi posibilă numai după efectuarea, la reprezentanţele Registrului Auto Român, a unei inspecţii tehnice.
În funcţie de vechimea vehiculelor controlate, procentajul de respingere este următorul:
– 80% din maşinile mai vechi de 15 ani
– 74% pentru cele cu vechimea între 11-15 ani
– 72% dintre vehiculele cu vechime de 10-11 ani
– 68% dintre maşinile vechi de 6-8 ani
– 50% dintre cele înmatriculate în perioada 2000-2001
– 42% dintre vehiculele cu vechime mai mică de 3 ani

Important de reţinut este faptul că rezultatele controalelor desfăşurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte R.A.R. – Poliţie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecţiuni.

Comunicatul de presă a fost publicat în data de 20/02/2006