Programări

tel:021/9672

Peste 20.300 de vehicule au fost inspectate tehnic în trafic de către inspectorii Registrului Auto Român, în primele trei luni ale acestui an.

Inspecţiile tehnice desfăşurate în trafic de Registrul Auto Român i-au făcut pe proprietarii de autovehicule să fie mai responsabili atunci când este vorba de starea tehnică a maşinilor pe care le conduc. Dovadă este faptul că la controalele care au avut loc în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, au fost descoperite 950 de vehicule cu pericol iminent de accident – faţă de 1.139 în 2015

Peste 20.300 de vehicule au fost inspectate tehnic în trafic de către inspectorii Registrului Auto Român, în primele trei luni ale acestui an. Din totalul autoturismelor, autoutilitarelor, motocicletelor şi remorcilor inspectate, 53,47 % au avut diferite probleme tehnice sau legate de acte, astfel:

– 40,08% au fost considerate neconforme din punct de vedere al securităţii rutiere (inspectorii RAR au constatat proasta funcţionare a instalaţiei electrice de iluminare şi semnalizare, defecţiuni ale sistemului de frânare, starea necorespunzătoare a şasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcţie sau în articulaţiile punţilor faţă şi spate)
– 1,8% dintre vehicule au avut probleme legate de identificare (neconcordanţe între seria poansonată pe şasiu/caroserie şi cea din acte, schimbarea culorii autovehiculului sau a destinaţiei de utilizare)
– 2,43% dintre vehicule au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecţiei tehnice periodice (dovada de efectuare a ITP expirată, dovezi de efectuare a ITP false, lipsa actelor).
– în urma analizei emisiilor poluante, la 8,75 % dintre vehiculele oprite inspectorii RAR au constatat depăşirea nivelului maxim admis.

Inspectorii RAR au descoperit şi 949 de autovehicule care prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defecţiunilor majore la sistemul de frânare şi la direcţie. În aceste situaţii una dintre măsurile luate a fost reţinerea certificatului de înmatriculare, care poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecţii tehnice specifice la reprezentanţele Registrului Auto Român.

În urma acestor controale desfăşurate la nivel naţional de Registrul Auto Român şi Poliţia Rutieră în prima jumătate a acestui an, au fost aplicate 7.343 de amenzi şi au fost reţinute 212 permise de conducere şi 5.505 certificate de înmatriculare. Când vehiculul este imobilizat de Poliţie ca urmare a gravităţii defecţiunilor constatate, inspectorii RAR procedează la anularea inspecţiei tehnice periodice. Această măsură a fost luată în cazul a 23 dintre vehiculele verificate.

Directorul General al Registrului Auto Român, George-Adrian Dincă, menţionează că rezultatele controalelor desfaşurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte R.A.R. – Poliţie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecţiuni.

Biroul de presa

Comunicatul de presă a fost publicat în data de 13/04/2016