Programări

tel:021/9672

Legea 102/2006

Începând cu data de 1 octombrie 2006, toate vehiculele de transport marfă cu masa maximă autorizată de peste 3,5 tone şi cele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri trebuie să fie dotate cu tahografe şi limitatoare de viteză. Prevederea este cuprinsă în Legea 102/2006 de aprobare a OUG 109/2005. Aceasta reprezintă o ultimă etapă introdusă în România pentru mărirea siguranţei rutiere pe drumurile publice, în momentul de faţă legislaţia românească respectând în totalitate Directivele şi Regulamentele europene.
În prima fază, dotarea cu tahografe şi limitatoare de viteza este cea care s-a făcut de fabricant la momentul omologării. În faza a doua au fost dotate cu tahografe şi limitatoare de viteză vehiculele din categoriile M2, N2, M3 şi N3 ce efectuau transport internaţional de mărfuri şi persoane. Următoarea etapă a fost cea în care s-a introdus, prin OMTCT 2132/2005, obligativitatea dotării cu tahograf şi limitator de viteza a vehiculelor din categoriile de mai sus la omologarea acestora în vederea primei înmatriculări în România.
Ca urmare a intrării în vigoare de la 01.10.2006 a noii reglementări, se măreşte siguranţa rutieră pe drumurile publice din România în condiţiile în care practic nici un vehicul de transport marfă de peste 3,5 tone ori transport persoane cu mai mult de 9 locuri nu va mai putea să circule cu o viteză mai mare de 90 km/h (transport marfă) respectiv 100 km/h (transport persoane). De la dotarea cu tahografe sunt exceptate, conform normelor AETR, câteva categorii de vehicule, dintre care:
– vehiculele utilizate de forţele armate, apărarea civilă, pompieri sau de forţele competente pentru menţinerea ordinii publice, direct sau sub supravegherea acestora;
– vehiculele care în caz de necesitate sunt utilizate pentru operaţii de salvare;
– vehiculele speciale pentru sarcini medicale;
– vehiculele utilizate pentru transportul circurilor sau unităţilor de spectacole.

Comunicatul de presă a fost publicat în data de 15/05/2006